14./Andmeturveː tehnoloogia, koolitus ja reeglid 08.12 - 15.12

Arvan, et üks suurematest IT-turvariskidest on viirused ja pahavara. 

Viirus on spetsiaalselt kirjutatud programm, mille käivitamine toob kaasa rikkuvaid tagajärgi. Viiruse elutsüklis on 4 faasi: süsteemi sisenemine, nakkuse allika peitmine, reproduktsioon ja olemasoleva info rikkumine. 
Üldiselt "tapavad" viirused teisi programme, vähendavad arvuti töövõimekust, hävitavad kõik salvestatud andmed. Ettevõtte jaoks on see mitmetel põhjustel suur risk, mida peab püüdma tõkestada.

Riski minimeerimiseks tuleb  rakendada järgmisi ettevaatusabinõusid:

Tehnoloogiline aspekt.

Peab kindlasti installima antiviirused, kasutama ainult litsentseeritud tarkvara, alla laadima tarkvara ainult arendajate veebilehtedelt, lugema läbi Licence agreement'i. Oluline on mitte avada bannereid, ootamatuid kirju ja nende manuseid, hoiduda tuttavate ettevõtete poolt saadetud kahtlastest kirjadest, mõistlikult kasutada USB-mälupulki ning alati teha varukoopiaid andmetest.

Teavitamise aspekt.

Kindlasti peaks ettevõtte töötajatele andma ülevaade ülalpool mainitud aspektidest ning õpetama neid kasutama arvutit sihipäraselt. 

Turvariskide ennetamise reeglid.


Ettevõttes peaks administraatori õigused jagama ainult osaliselt ja kaalutletult. Oleks veelgi parem, kui kõiki administraatori õigusi vajavaid küsimusi lahendaks spetsiaalne töötaja, kes on pädev IT-turvariskide preventatiivsetes meetodites.

Comments

Popular posts from this blog

Ebaõnnestunud IT-projektid

Wikipeedia mõju

Tuntud IT-juhid