Netiquette

Vanessa Shea "Netiquette" kümnest käsust pean üheks aktuaalsemaks viiendat reeglit.
Minu meelest on see reegel väga õige ja konkreetne „Make yourself look good online“ ehk "Lase ennast paista meeldivas valguses ka Internetis".
See tähendab, et kommentaari autorit või oma jutukaaslast küberruumis ei ole võimalik näha. Sellest reeglist järeldub, et õigesti valitud ning kirjutatud sõna on meie ainuvõimalik vahend endast hea mulje jätmiseks.
Oma netisuhtluse kogemusest tean ja veendun üha uuesti, et  hästi arenenud õigekiri ning targalt valitud sõnad lisavad kirjutaja mõtetele kaalu. Õige sõnastus ja keeleline korrektsus on eduka teksti arusaadavuse pant.
Kuigi lugejale on kõige olulisem teksti sõnum, ei saa üle ega ümber grammatilisest vormist.

Toon mõned näited:

Esimene näide

Tihti, kui otsin mõnda soovitust või vastust oma küsimusele, on valesti kasutatud sõnade järgi võimalik aru saada, et info on piigem kahtlane ning vajab kontrolli ja pikemat süvenemist.

Teine näide

Viimasel ajal on venekeelses sotsiaalmeedias muutunud populaarseks kaks Facebook'i gruppi: „otsin soovitust (Eesti)“ ja „Kaebuste raamat“. Mõlemas grupis vahetatakse informatsiooni oma murede kohta ning antakse soovitusi. Tihti kaebab mõni nimetatud grupi kasutaja kui ebaviisakad või ebaprofessionaalsed inimesed teeninduses on. Lugedes nende tekste võib leida pidevalt tuhandeid grammatilisi vigu ning seetõttu ei oska ma neile ei kaasta tunda ega soovitusi anda.

Kolmas näide

Kui kellelgi tekib tungiv vajadus kedagi veenda midagi tegema, näiteks, säästma loodusressursse või meelitada kohalikele valimistele vms, siis postitatakse oma sõnumit võimalikult paljudes portaalides.
Millegi pärast jäetakse oma tekst kontrollimata ning info hakkab levima koos kõiki vigadega. Kas see toob tulemust? Internetportaalis sõnad on sinu maine loomise atribuudid nagu kammitud juuksed, puhtad kingad jne.

Kokkuvõte

Vanessa Shea soovitab oma raamatus e-õpe kursustel oma väljendusvahendeid täiustada, aga mulle tundub, et kõige vähem, mis võiks enda jaoks teha, oleks kvaliteetse kirjanduse ja erialaste ajakirjade lugemine. Tingimata peaks tõmbama oma brauserisse spelleri vigade vältimiseks.
Jagan autori arvamust selle kohta, et emakeeles kirjutades tasub anda endast parim.


Comments

Popular posts from this blog

Wikipeedia mõju

Ebaõnnestunud IT-projektid

Tuntud IT-juhid